Физичка активност

„Редовната физичка активност е една од исклучително важните работи што можете да ги направите за добро здравје“

Редовната физичка активност обезбедува долгорочна корист по здравјето за секого и тоа е факт што не смее да се занемарува. Секој има корист од вежбањето без разлика на возраста, полот и телесните можности. За да се постигне добар психофизички развој кај децата и младите треба што е можно порано да се вклучи физичката активност во нивното секојдневие. Но, никогаш не е доцна да се започне со редовно рекреативно вежбање. Физичката активност обезбедува општо добро чувство, го продолжува животот, помага во одржување на доброто здравје и го подобрува квалитетот на живеењето

 1. ја контролира телесната тежина во содејство со прилагодената исхрана;
 2. го намалува ризикот од заболувања:
  • срцево-садовни;
  • дијабетес иметаболичен синдром;
  • некои малигни заболувања;
 3. го ојачува мускуло-скелетниот систем;
 4. го подобрува менталното здравје и општото расположение;
 5. го подобрува вршењето на дневните активности и се намалуваат можностите од тешки повреди (скршеница на колк или прешлен), особено кај постарите лица;
 6. ги зголемува шансите за поквалитетен живот;
Одбојност кон физичката активност поради страв од повреди не смее да е пречка зошто на пример пешачењето со средна брзина во принцип е безбедно за повеќето луѓе. Позната вистина е дека физичката активност далеку повеќе му носи корист на телото отколку што носи ризик од штета или повреда.
 
 

Дали имате здрав животен стил?

Персонализирана проверка

Кошничка
Facebook Twitter Instagram YouTube
Start typing to see products you are looking for.